Jarige Bijlmermeer

Ach, de Bijlmermeer….vandaag (13/12/12016) jarig: vijftig jaar geleden werd de eerste paal geslagen. Vervolgens heeft de Bijlmermeer het flink te verduren gehad: import, bezuinigingen, criminaliteit, vertraagde oplevering voorzieningen en openbaar vervoer, leegstand, sloop en tot overmaat van ramp een vliegramp op 4 oktober 1992.

Het Parool, maandag 5 oktober 1992

Het Parool, maandag 5 oktober 1992

Inmiddels is de Bijlmermeer na 523.503 ingrepen steeds gewoner geworden. En ook weer niet. Daar waar Noord jarenlang haar eigen karakter kon behouden doordat het IJ een grote barrière bleek, kent de Bijlmermeer eenzelfde karakteristiek. Het is voor de gemiddelde Amsterdammer te ver weg (lui en verwend als ze zijn; dat wat niet op tien minuten loop/fietsafstand ligt is al gauw ‘ver weg’).

Bijlmermeer met lucht vincent kompier

De Bijlmer blijft voor velen periferie. Juist in die periferie wordt de stad opnieuw uitgevonden.

Niet op de Herengracht.

Aanleg Bijlmermeer 1969

Aanleg Bijlmermeer 1969

Een tekst- en beeldselectie uit mijn archief over de Bijlmermeer, waar ik professioneel veel over geschreven en aan gewerkt heb. Mijn dagboekaantekeningen, geschreven ten tijde van mijn middelbare schooltijd in de Venserpolder, die door Carel Weeber ontworpen anti-Bijlmer, zal ik u besparen.

Bijlmergalerijflat vincent kompier
Mijn afstudeerscriptie, 1993

Mijn afstudeerscriptie, 1993

onderzoeksrapport tijdens het afstuderen

onderzoeksrapport tijdens het afstuderen

Onderzoek naar (andere) doelgroepen voor de hoogbouw

Onderzoek naar (andere) doelgroepen voor de hoogbouw

Over recente sloop van Frankemaheerd, artikel voor  ArchiNed

Over recente sloop van Frankemaheerd, artikel voor ArchiNed

Over de slechte verbindingen Bijlmermeer - rest van Amsterdam op mijn  blog

Over de slechte verbindingen Bijlmermeer - rest van Amsterdam op mijn blog

Over klusflat Kleiburg; lees  hier  mijn recensie

Over klusflat Kleiburg; lees hier mijn recensie

metrobaan
balkonrand bijlmermeer vincent kompier